Biologie-prof.referent Magdalena Popescu
Problematica : Ciocolata este un produs favorabil sanatatii ? In ce masura compusii ciocolatei influenteaza organismul?
Sub-problematici :
1. Care este legatura intre ciocolata si nevoile energetice ale omului ?
2. Consumul de ciocolata este necesar organismului ?
Geografie -prof.referent Ciprian Sandor
Problematica : Ciocolata este un produs cu implicatii socio-economice?
Sub-problematici :
1. Care este legatura intre materiile prime necesare pentru fabricarea ciocolatei, agricultura, cresterea bovinelor si industria dulciurilor ?
2. In ce masura comertul, transporturile,turismul si traditiile culturale contribuie la succesul ciocolatei ?
Istorie-prof.referent Ramona Ionescu
PROBLEMATICA: Ciocolata de la un produs de legenda la un produs popular.
Sub-problematici:
1. Ciocolata - de la un produs ritualic la un bun de consum in masa
2. Ciocolata – intre legenda si realitate
Chimie- professeur référent Daniela Bogdaneanu
PROBLEMATICA : Ciocolata este un amestec de substante sau un produs de reactie?
Sous-problématique : Cum se produce ciocolata la nivel artizanal si la nivel industrial ? Care sunt etapele de fabricare ale ciocolatei?
Français-prof. referent Ioana Jipa
Sub-problematici :
In ce masura influenteaza publicitatea consumul de ciocolata ?
Care sunt traditiile culturale in care ciocolata ocupa un loc important ?
Incadrare lingvistica : Ioana Jipa, Antoneta Dediu
Coordonare site Internet : Doru Modrisan,prof. de informatica
Coordonator proiect : Ioana Jipa
In cadrul proiectului interdisciplinar de anul acesta, grupa de chimie a studiat ciocolata dintr-un punct de vedere chimic, avand urmatoarea problematica principala : Ciocolata este un amestec de substante sau un produs de reactie ? Plecand de la aceasta tema, noi am derivat alte doua problematici :
1. Care sunt componentele ciocolatii ?
2. Care sunt etapele de fabricare a ciocolatii ?
Pentru a putea raspunde la prima problematica (Care sunt componentele ciocolatii ?) am facut diverse cercetari folosind internetul, informatiile gasite fiind dirijate de catre profesoara noastra de chimie, D-na Prof. Daniela Bogdaneanu.
Ciocolata nu este un aliment bogat in calorii. Fie ca este ciocolata neagra, alba sau ciocolata cu lapte, toate tipurile contin acelasi aport caloric, chiar daca ciocolata amaruie este mai concentrata in cacao sau cea neagra nu contine deloc aceasta substanta. Este interesant de observat ca, oricare ar fi concentratia de cacao, orice tip de ciocolata are un aport caloric intre 500 si 550 kcals pe 100g.
In primul rand, am invatat ca ciocolata contine approximativ 300 de componente chimice. Principalele componente sunt glucidele, mineralele, vitaminele, proteinele si lipidele.
· Glucidele. Ciocolata este bogata in zaharuri : amidonul din boabele de cacao, transformate in etapa de fermentatie, dar si cantitatea notabila de zaharoza (zahar de masa) adaugat untului de cacao pentru a putea obtine ciocolata. Gasim approximativ 60 g de glucide in ciocolata neagra.
· Mineralele : potasiu, fosfor, magneziu, calciu, fier, cupru.
· Vitaminele. Ciocolata contine putine vitamine, dintre care putem enumera : A, B1, B2, B3, B12 si D.
· Proteinele gasite in cacao sunt cele 8 acide nelipsite din alimentatia cotidiana a omului.
· Lipide. Ciocolata este bogata in lipide : trigliceride si acizi grasi. Acizii grasi sunt foarte abundenti in untul de cacao : acidul stearic, acidul palmitique, acidul oleic si acidul linoleic.
Alte molecule prezente in compozitia ciocolatii sunt teobromina. Aceasta actioneaza precum cafeina sau alte substante care reproduce efectele anumitor droguri.
Apoi, am vazut ce tipuri diferite de ciocolata exista:
· Ciocolata propriu-zisa este un amestec de cacao, de unt de cacao si de zahar. Acest tip de ciocolata trebuie sa contina minim 35% cacao.
· Ciocolata cu lapte este facuta din aceleasi ingrediente ca si ciocolata simpla, carora le este adaugat lapte praf si lapte concentrat.
· Ciocolata alba este un amestec pe baza de unt de cacao, de lapte si de zahar. Aceasta ciocolata nu contine deloc cacao, motiv pentru care numele de « ciocolata » este adesea discutat.
· Ciocolata neagra este facuta numai din cacao si zahar, iar noi am invatat ca toate miturile privind ciocolata neagra sunt adevarate !! Cu cat mai mare este concentratia de cacao, cu atat mai buna este ciocolata pentru sanatate.
Sa trecem la a doua problematica, cea privind etapele de fabricare a ciocolatii. Ne-am propus sa vedem prin ce etape trece ciocolata pentru a obtine produsele ciocolatiere industriale.
Prin urmare, exista 7 etape ale fabricarii ciocolatii :
1. Curatare
2. Prajire
3. Macinare
4. Presare
5. Amestecare
6. Racire
7. Si, in final, mulajul in diferite forme.
Dupa ce am vazut aceste etape, am facut o comparative intre etapele de fabricare a ciocolatii in industria ciocolatiera si fabricarea ciocolatii artisanale. Pentru asta am facut o activiate practica in laboratorul de chimie. Am facut ciocolata de casa si am constatat ca exista o mare diferenta intre ciocolata industriala sic ea facuta de noi.
In concluzie, dupa multe studii pe acest subiect, am tras urmatoarea concluzie:
Ciocolata nu este un produs de reactie, ci un amestec. Am constata tasta observand ca ciocolata obtinuta are aceleasi proprietati fizice ca si ingredientele sale
Concluziile oferite
de grupul de chimie au permis grupului de biologie sa se intrebe daca ciocolata
si componentii ei sunt favorabili sau nu sanatatii.
In consecinta,
grupul nostru a identificat 2 sub – problematici :
- In ce mod compusii ciocolatei influenteaza organismul?
- Consumul de ciocolata – practica necesara organismului sau doar
simpla pofta?
1. In ce mod compusii
ciocolatei influenteaza organismul?
In urma
cercetarilor realizate pe aceasta tema, am aflat ca alimentatia trebuie, in mod
obligatoriu, sa asigure aportul de substante pe care organismul nu stie sa le
fabrice, numite “nutrimente esentiale”.
Este vorba, astfel, de unii aminoacizi, acizi grasi si vitamine.
Ea aduce :
1.
Nutrimente energetice : proteine, lipide si glucide ;
2.
Nutrimente non–energetice : vitamine, minerale si oligoelemente : fibre si apa.
Organismul are
nevoie de hrana pentru a supravietui, insa ne punem intrebarea daca ciocolata
este un aliment care are efecte pozitive asupra lui, daca produce energie,
sau daca consumul excesiv are efecte negative.
Am aflat, astfel,
ca printre componentii ciocolatei exista mai multi care sunt benefici –
mineralele, vitaminele, proteinele, cateva lipide si glucide – si altii, care
au o influenta negativa asupra organismului – lipidele si glucidele, in
general.
|
Spre exemplu :
·
Mineralele – magenziu, calciu, fosfor,
fier, cupru – servesc la formarea oaselor si a dintilor, ajuta memoria si joaca
un rol esential in coagularea sangelui, in mentinerea presiunii sangvine si in
contractarea muschilor, deci, a inimii.
·
Vitaminele – A, B1, B2, B3, B12, D – sunt implicate in
cresterea oaselor, in buna functionare a sistemului nervos si muscular, in
transformarea nutrimentelor simple (glucide, lipide, proteine) in energie. Ele
intervin si in metabolismul de reparare al muschilor si in absorbtia calciului
si a fosforului de catre intestine.
·
Lipidele = acizii grasi – stearic, palmitique, oleic, linoleic – sunt o
importanata sursa de energie pentru organis; ei servesc la sinteza altor lipide
si sunt precursorii mai multor mesageri intra si extracelulari. Dar, excesul de acizi grasi creste riscul de boli cardio – vasculare.
Glucidele – chiar daca unele dintre ele sunt rapid asimilabile (zaharuri rapide) si furnizeaza o mare cantitate de energie,
consumul excesiv de ciocolata duce la cresterea nivelului de glucide din
organism, crescand cantitatea de zahar din sange. Aceasta crestere poate
produce hiperglicemie si, de aici,
diabet si obezitate.
|
Deci, am concluzionat ca : |
- Ciocolata este o excelenta sursa de
energie ;
- Contine substante cu virtuti
deosebite pentru sanatate ;
- Dar, consumata in exces, conduce la boli cardio – vasculare, la diabet si la obezitate.
2. Consumul de ciocolata – practica necesara organismului
sau doar simpla pofta?
Pentru a raspunde
la aceasta intrebare, am realisat o ancheta in ceea ce priveste alimentatia si
consumul de ciocolata printre elevii colegiului.
Dupa ce am
interpretat rezultatele, am putut stabili ca :
- cea mai mare parte a elevilor, mai
exact 88% dintre ei, consuma ciocolata pentru gustul dulce si delicios pe
care il ofera;
- pe de alta parte,
am observat ca un mare procentaj, 65% dintre elevi, o consuma pentru sursa
de energie pe care o constituie ;
- am aflat, de
asemenea, ca majoritatea elevilor, 75%, mananca in medie intre 100 si 300
de grame de ciocolata pe saptamana si, chiar mai mult ;
- chiar daca ciocolata neagra are mai multe avantaje pentru sanatate, aceasta este aleasa doar de 17% dintre elevii chestionati. In opozitie, 55% dintre ei prefera ciocolata cu lapte, iar restul, pe cea cu alune. Deci, in topul preferintelor se afla ciocolata cu lapte, urmata, fara nicio indoiala, de cea cu alune ;
- in acelasi timp, am remarcat faptul ca
tabletele se afla, de asemenea, in topul preferintelor; acestea sunt alese
de majoritatea elevilor, 82%, fiind urmate de batoane si de praline, 35%. Acest lucru ar putea fi consecinta
faptului ca cea mai mare parte dintre tineri cumpara ciocolata din
supermarket-uri si o consuma cu toata familia.
In concluzie, am putea spune ca ciocolata
este benefica sanatatii, dar,
consumata in exces, poate provoca boli de tot felul: boli cardio – vasculare,
hiperglicemie ceea ce conduce la diabet si obezitate.
Trebuie intotdeauna
sa fim preocupati de noi si de sanatatea noastra, deoarece este singurul mod de
a ne simti bine, intr-un corp sanatos.
Ciocolata – de la un produs de legenda la un produs
popular
Dupa ce am constatat impactul
ciocolate asupra organismului, am vrut sa aflam cum s-a transformat ciocolata
dintr-un produs de legenda intr-un produs atat de popular. Pentru a putea
raspunde la aceasta intrebare, s-au formulat doua problematici.
Ø Ciocolata – de
la un produs ritualic la unul de consum in masa
Cacaua era utilizata in mod
traditional de indigenii din Mexic si din America de sud, in special de catre
azteci si mayasi. Urme de cacao au fost gasite in vase vechi din America de
Nord, datand din secolele XI-XII.
Destinata numai nobililor,
cacaua era consumata sub forma de bautura (ciocolata calda).
In cultura mayasa, era
utilizata in principal in ritualurile religioase.
Mayasii cultivau arborii de
cacao pentru a fabrica o bautua spumoasa si amara, deseori aromatizata cu
vanilie.
Aztecii cultivau de asemenea
arboreal de cacao pentru a obtine aceeasi
bautura, folosita pentru a-l adora pe Quetzalcoatl.
Bautura era supranumita
“licoarea zeilor”.
Ø Ciocolata –
intre legenda istorica si realitate practica
Dupa colonizarile europene,
cacaua a fost adusa pe continentul nostrum si a fost considerate cadou de prêt,
nobilii avand acces la aceasta minune energizanta si afrodisiaca.
De asemenea, ne amintim ca
singurele doua placer ale Mariei Antoinette erau “Regele si ciocolata”.
Prducerea ciocolatei a fost
dezvoltata mai ales in secolul XVII, in timpul Revolutiei Industriale, cand
marii ciocolatieri au inceput sa o comercializeze in masa. Putem da exemple ca
Ferrero Rocher sau Nestle.
In concluzie, putem spune ca voiajul
ciocolatei din America Centrala in buticurile de la colt, a fost plina de
descoperiri, incepand cu bautura aceea amara si continuand cu ceea ce putem
numi o adevarata delicatesa, totul intr-o perioada de cateva sute de ani.
Dupa ce am putut observa
evolutia ciocolatei pe parcursul istoriei, grupa de Geografie a elaborate
urmatoarea problematica: Ciocolata este un produs cu implicatii socio-economice?
Din problematica principala am
elaborat doua subproblematici:
1.Care este relatia intre
materiile prime necesare pentru
fabricarea ciocolatei ,agricultura , cresterea bovinelor si industria
ciocolatei?
2.In ce maniera comertul,
transporturile, turismul si traditiile culturale (sarbatorile) contribuie la
promovarea ,la succesul ciocolatei?
1.In timpul orelor consacrate
geografiei , am discutat despre materiile prime
utulizate in industria ciocolatei furnizate de agricultura.
Incepand cu produsele animale
,incepand cu produsele lactate ,si continuand cu produsele vegetale, cum ar fi
cacao, zaharul ,cerealele, fructele ,am mentionat principalele culturi. Spre
exemplu, bovinele sunt crescute in zone temperate, in zone montane ,cacaoa
cultivata in zonele calde si mai ales in America latina, sfecla de zahar ,in
tari precum Brazilia ,Cuba,India.
Am observat de asemenea care au
fost principalele zone de interes pentru dezvoltarea industriei dulciurilor
:Europa Occidentala,Europa Centrala, si partea atlantica a Americii de Nord.
Desigur, am cautat informatii
despre agricultura ,din care obtinem materii prime pentru industria ciocolatei.
Totusi, aceste culturi,mai ales
cresterea bovinelor, sunt importante pentru ca ofera locuri de munca in
agricultura,deci, indirect ciocolata are implicatii sociale.
Asadar, industria dulciurilor
este foarte importanta in economia lumii, deci ciocolata are implicatii
economice de asemenea.
2.Fie ca este vorba despre
turism, fie ca este vorba despre comert sau transport ,toate au un rol
essential pentru promovarea ciocolatei in lume.
Este important de mentionat ca
transporturile (fie de materii prime fie de ciocolata) constituie un element
esential al comertului ciocolatei.Gratie traditiilor, ciocolata este un aliment
cu un success international.
In concluzie, ciocolata este un
produs cu implicatii socio-economice.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire