PROIECT BILINGV 2011-2012
Tema : Painea
Problematica:-prieten sau dusman? Le pain-ami ou ennemi?
Discipline implicate:Biologie/Chimie/Economie/Franceza si civilizatie
Subproblematici:
Chimie: Care sunt compusii chimici din paine?Care sunt procesele chimice care au loc la prepararea painii?
Biologie: Care sunt transformarile digestive si efectele consumului de paine asupra starii de sanatate?
Economie: Este painea un bun inferior ?
Geografie: Influente geo-culturale ale producerii painii
Incursiune în lumea pâinii
În cadrul proiectului bilingv de anul acesta elevii clasei a XI-a D, profil ştiinţele naturii, bilingv franceză studiază statutul pâinii în lumea actuală. Pentru a înţelege cât ma bine rolul acestui produs în societate am ajuns la hotărârea de a afla pentru început cum se fabrică pâinea. Aşadar, în data de 10 februarie, după orele de curs, însoţiţi de către doamna profesor Ioana Vetişan, coordonator al proiectului bilingv din acest an precum şi de doamnele profesoare implicate în acest proiect, doamna Daniela Bogdăneanu, doamna Florina Oţet şi doamna Magda Popescu am vizitat fabrica de pâine a grupului Vel Pitar. Ajunşi acolo cu ajutorul unei curse speciale a RAT Braşov asigurată de către cei de la fabrică, am fost întâmpinaţi de către ghidul nostru care s-a asigurat că noi cunoşteam regulile de bază ce trebuie respectate pe parcursul vizitei. Toate formalităţile fiind îndeplinite, am demarat acţiunea noastră. Primul lucru, înainte de a ne fi permis accesul în fabrică, a fost echiparea cu halate şi bonete de unică folosinţă, întrucât aveam să intrăm în contact direct cu ingrediente ale pâinii. Am fost de asemenea avertizaţi că temperatura în interior avea să fie foarte ridicată. Cea dintâi încăpere vizitată a fost sala de frământat, unde se prepară maiaua, care în amestec cu o cantitate mai mare de făină formează aluatul. Aici unul dintre angajaţi ne-a explicat procentul în care ingredientele de bază se amestecă cu altele, specifice fiecărei reţete în parte şi am văzut cum sa frământă aluatul în malaxoare. Apoi ne-am îndreptat spre sala de coacere, loc în care pâinea capătă forma şi masa cerute. O serie de maşini automatizate transformă şi dozează masa diformă de aluat în pâini de gramaje diferite. Ne-a fost explicat faptul că dacă un produs nu cântăreşte cât trebuie acesta este automat îndepărtat din circuit, mijloacele tehnologice de care dispune fabrica fiind avansate. După ce modelarea ia sfârşit este necesar un timp de dospire într-un spaţiu special amenajat care îndeplineşte anumite condiţii de temperatură şi umiditate. În urma acestui proces nu mai rămâne decât coacerea în cuptoare de capacitate mare. Urmează trecerea prin spira de răcire, ceea ce permite pâinii să fie introdusă în maşina de bătut, iar apoi, în secţia de ambalare. La întoarcerea în vestiarul vizitatorilor, am purtat o mică discuţie cu un reprezentant al firmei pentru a afla şi din punct de vedere economic cum se desfăşoară activitatea grupului Vel Pitar. Astfel, în urma vizitei noastre la fabrica de pâine am reuşit să strângem informaţii preţioase care ne vor ajuta la desfăşurarea şi finalizarea proiectului nostru.
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire